Antreneaza-ti si creierul si corpul cu ajutorul sportului

Te-ai intrebat vreodata care sunt toate beneficiile pe care sportul le aduce in viata ta ? Pe langa un corp fit , sportul vine la pachet si cu super interesantul cadou la care nu te asteptai. Acesta iti antreneaza creierul . Cum reuseste? Vom vedea in ceea ce urmeaza cateva beneficii pe care sportul le aduce creierului . Sportul trateaza depresia, anxietatea, atacurile de panica. Sunt lucruri minunate de care dispune corpul tau ! 🙂

Sportul stimuleaza hormonul fericirii. 

Nu doar ca il stimuleaza, dar ii si porunceste creierului tau sa fie fericit . Hai sa vedem cum o face . Pai, endorfinele (tip de hormon cerebral) in timp ce tu iti antrenezi corpul, sunt eliberate in sange . Sa vedem cum te ajuta sa-ti antrenezi creierul .

Atunci cand tu te antrenezi intens incep sa simti durere in muschi . Acest hormon se elibereaza in sange doar cand corpul experimenteaza durere, stres sau frica .

El actioneaza exact ca morfina . Cand corpul simte durere in urma activitatii fizice, endorfinele vin si inlocuiesc disconfortul fizic cu o stare de bine .

Serotonina e produsă de creier prin procese interne complexe. Producţia ei poate fi declanşată şi de factori externi cum ar fi  sportul.  Aceasta iti reglează starea de spirit, contracţiile musculare, somnul şi apetitul. Când nivelul serotoninei scade, te simţi deprimată, anxioasă şi începi să ai probleme cu somnul şi pofta de mancare . Aceasta este alta  metoda prin care sportul antreneaza creierul .

Dopamina este responsabilă pentru declanşarea stărilor de exuberanţă  pe care le experimentăm.

Aceasta contribuie la reglarea stării de spirit, somnului şi atenţiei. Cand muschii sunt in miscare , nivelul dopaminei creste. Acesta este stimulata in special de placerea de a atinge un scop, de a castiga ceva .

Sportul antreneaza creierul prin formarea de neuroni noi

O alta m are descoperire a oamenilor de stiinta este ca unul dintre putinele moduri prin care neuronii se pot forma este sportul .

Activitatea fizica stimuleaza poductia de FNDC5. Aceasta din urma este o proteina eliberata in sange cand corpul se afla in miscare si cand transpira. In timp se formeaza o alta proteina din creier numita BDNF .

BDNF stimuleaza nasterea si dezvoltarea a noi neuroni si protejjeaza in acelasi timp si celulele deja existente in creier .

Miscarea ajuta creierul la o mai buna irigare, lucru care duce la oxigenarea celulelor cerebrale . In felul acesta neuronii traiesc mai mult si se pot divide mai rapid in creierul persoanelor active .

Sportul ne relaxeaza mintea si ne ajuta sa ne eliberam de stres

 

Eliberand hormonii fericirii mai sus mentionati , sportul iti antreneza creierul si te ajuta sa treci cu vederea partea negativa a vietii tale .

 

In timp ce tu iti antrenezi corpul prin exercitii fizice, te concentrezi pe respiratie si pe executie si uiti de toate problemele. Te deconectezi in totalitate de realitate si te conectezi cu toate simturile la miscarile fizice.

 

Sanatatea psihica se mentine in parametri cu ajutorul sportului

Sistemul nervos simpatic şi cel parasimpatic trebuie să fie într-un echilibru total daca vrei ca starea psihică să fie una bună. Te intrebi ce sunt acestea doua ?

Responsabil pentru reactiile “lupta sau fugi” este sistemul nervos simpatic. Cand simte pericol, organismul reactioneaza eliberand cortizol.

Cortizolul accelereaza bataile inimii si ii dau corpului puterea de ase proteja si de a reactiona la stres si la pericol . Cand sistemul nervos simpatic este hiperactiv, corpul se afla intr-o continua stare de tensiune .

Si pentru ca orice teorema are si relativa, sistemul nervos parasimpatic face exact invers . Acesta te calmeaza si te relaxeaza in situatiile de stres si de pericol  . Un echilibru intre acestea poate fi atins prin activitate fizica facuta regulat .

Asadar sportul vine la pachet cu multe beneficii. Acesta ne antreneaza creierul pe langa ca ne antreneaza corpul  si ne ajuta sa dobandim starea de relaxare si echilibru psihic .

 

Articole similare

Lasa un comentariu

thirteen − 11 =