Apiterapia – biomedicina viitorului – totul despre beneficiile ei

Apiterapia a devenit un subiect suficient de controversat al zilelor noastre, astfel încât să fie mereu în atenția mass media!

Evoluția diverselor boli și numeroasele încercări eșuate de a le găsi leacul a stârnit vâlvă printre consumatorii de produse naturiste. Medicii homeopați au descoperit, după numeroase cercetări, beneficiile produselor apicole. Astfel a luat naștere apiterapia.

Aceasta se folosea din cele mai străvechi timpuri deși nu exista denumirea în sine. Beneficiile acesteia au fost recunoscute chiar și de bunicii sau străbunicii noștri.

Exemple de produse folosite în apiterapie

 

Mierea de albine și apiterapia

Apiterapia se bazează în mare parte pe mierea de albine. Aceasta din urmă este de mai multe feluri:

1.Miere de salcâm – apiterapia

este printre singura care nu cristalizează, caracterisica ei principală fiind limpezimea. Aceasta poate fi folosită în cafea, lapte, ceai sau ca îndulcitor pentru orice preparat. Este preferata copiilor și le întărește acestora sistemul imunitar, dacă este folosită în ceaiuri de plante pe timpul iernii.

2.Miere de rapiță- apiterapia

Este mai puțin dulce și are proprietăți antibacteriene, ajută la scăderea colesterolului, ajută la regenerarea și menținerea elasticității pereților vasculari.

3.Miere de tei – apiterapia

Are proprietăți antiseptice și este recomandată persoanelor care suferă de stres și insomnie.

4.Miere polifloră – apiterapia

Mierea polifloră are proprietățile terapeutice ale plantelor pe care le conține.

5.Miere de mană – apiterapia

Aceasta este denumită și mierea de pădure (păduri de foioase și de conifere). Persoanele active, sportivii, tinerii consumă mierea de mană datorită proprietaților energizante și revitalizante.

6.Miere de floarea soarelui – apiterapia

Aceasta este mierea care ne oferă o energie benefică, similară cu energia pe care ne-o oferă chiar soarele.

7.Miere de castan – apiterapia

Miere cu gust amărui cu o consistență mult mai fluidă decât  celelalte. Preaia din proprietățile terapeutice pe care ni le oferă floarea de castan.

8.Miere de zmeură – apiterapia

Această miere este extrem de rară pe piață și acest lucru o face specială. Proprietățile pe care ni le oferă planta în sine se regăsesc, de asemenea și la miere.

9.Miere de  mentă – apiterapia

Aroma mentolată și verdele timid sunt caracteristicile cele mai evidente ale acesteia.

10.Miere de păpădie – apiterapia

Este un produs al primăverii care beneficiază de prospețimea inspirată însuși de anotimp.

Polenul și apiterapia

Proprietățile ponelui sunt multiple. Acesta este un bun afrodiziac, un anablozant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminuează hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, ameliorează funcțiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, funcțiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine în procesul creșterii, în procesul nașterii, ameliorează structura pielii, întinerește mintea, ajută la buna funcționare a creierului, întărește capilarele sanguine, inima și sistemul imunitar.

Acesta este un tonic general al organismului.

Polenul cuprinde toti aminoacizii esențiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc.; polenul proaspăt recoltat conține foarte mult Qi, putând fi considerat astfel un adevarat aliment viu.

Păstura și apiterapia

Compozitia chimica a pasturii este urmatoarea:

  • carbohidrați (glucide) – 35%
  • lipide 1-6%
  • caretonoizi( provitamina A-200-875 mg/kg
  • vitamina E – 1,7 g/kg
  • vitamina C- 6-200 mg /100g produs

Aceasta este mai valorosă decât însuși polenul. Valoarea nutritivă și antibiotică fiind de până la 3 ori mai mare decât a polenului. Păstrată corespunzător, aceasta rezistă chiar și 17 ani!

Propolisul și apiterapia

Antibioticul oferit de natură, utilizat într-o gamă largă de afecțiuni, propolisul are ca și compoziție : 50-55 % rășini și balsamuri, >7-35% ceară, 5-10% uleiuri volatile, 5 % polen,5-20%, bioflavonoide.

Afecțiuni tratate cu propolis( apiterapia): afte, parodontoză, herpes (labial, bucal, genital), herpes zoster, carii dentare, candidoza (bucală și vaginală), inflamații (în general, indiferent de zona din corp), bronșite, bronsectazii, gripă, pneumonie cronică, tuberculoză pulmonară, eroziuni cervicale, leucoree, plăgi postoperatorii, tricomonaza vaginală, ulcere de decubit, arsuri, furunculoză, hidrosadenite, intertrigo, lupus eritematos, radiodermită, ulcere de gambă, tricofitie, tumori induse de factori externi (radiații, carcinogene alimentare, bacterii, viruși etc.) și de factori interni (depresie, tristete, melancolie).

Fagurele și apierapia

Fagurele este locul în care albina depozitează mierea și în care matca depune ouăle. Matca este regina stupului și singura care se înmulțeste pentru a da naștere unor albinuțe tinere și bune de muncă. Fagurele este de fapt produsul din care iese ceara în urma procesului de topire.

Ceara și apiterapia

Cea mai importantă utilitatea a acesteia este că în apiterapie, ceara are un efect de sorbţie. Aceasta atrage un număr foarte mare de toxine. Prin urmare, ceara poate fi folosită pentru curăţarea organismului sau la otrăvire.

Lăptișorul de matcă și apiterapia

Aceasta se recomandă în diverse afecțiuni : diabet zaharat, aplazie medulară, hiperlipidemie, ateroscleroză, arteroscleroză, bolile pulmonare cronice nespecifice, boli cronice ale căilor aeriene superioare, gingivita hemoragică, boli imunitare diverse, insuficiență renală cronică, poliartrita reumatoidă, sindrom climacteric, boli ale glandelor suprarenale, boli infecțioase, distrofii, malnutriție la sugari, convalescență, frigiditate, sterilitate prin insuficiențe hormonale diverse, cosmetică.

Apilarnilul și apiterapia

Acesta este un produs biologic activ care se obține pe baza produselor din stup. Este vitalizant, tonifiant, psihotonic și stimulează factorii naturali de apărare a organismului. Menționat deseori în literatura de specialitate, apilarnilul este folosit și împotriva cancerului și a  virusului HIV.

Este un bun reglator al metabolismului corpului uman.
Datorită conținutului relativ mare de testosteron, apilarnilul se recomandă sportivilor și persoanelor care depun un efort fizic mare.

 Căpăceala și apiterapia

Aceasta rezultă din tăierea capacelor celulelor în care este depozitată mierea. În procesul de extracție, fagurele trece prin procesul de descăpăcire înainte de a fi băgat la centrifugare. Căpăceala este un strat subțire de ceară, care protejează mierea depusă în celulele fagurelui de pe ramă. Aceasta împrumută proprietățile atât de la miere cât și de la ceară în procesul de apiterapie.

Veninul de albine și apiterapia

Acesta se folosește în tratarea alergiilor și a durerilor reumatismale.

Apiterapia are numeroase beneficii asupra organismului. Aceasta poate ține la distanță boli grave, dar poate aduce și vindecarea unora dintre ele.

 

Articole similare

Lasa un comentariu

eight − 7 =