Coronavirus – simptomele acestui virus UCIGAȘ! Atenție!

coronavirus

Cercetatorii care au studiat virusul coronavirus au descoperit că un pacient infestat poate îmbolnăvi până la 3 persoane.

Coronavirusurile sau coronavirinele sunt o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 mm. Acestea au  un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule, foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară (de unde și denumirea de coronavirusuri). Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

coronavirus
coronavirus

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS). Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic (sursa wikipedia).

coronavirus
coronavirus

Simptomele virusului coronavirus

 • stare generală de rău;
 • febră mare;
 • rinoree (nas care curge);
 • tuse ;
 • dispnee (greutate în respiraţie);
 • dureri de cap;
 • dureri de gât;
 • o stare generală de rău.

Un lucru cert este că acest virus se transmite inclusiv de la om la om, iar autoritățile au alertat populația în acest sens. Pentru a evita suprarăspândirea acestuia, medicii recomandă :

 1. Curățarea mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea acestora cu soluții pe bază de alcool.
 2. Acoperirea nasului cu un șervețel sau cu pliul cotului atunci când strănutăm.
 3. Evitarea contactului neprotejat cu animalele vii și cu persoanele infestate deja.
 4. Gătește bine carnea și ouăle.

Unii experţi consideră că virusul va fi extrem de greu de stăpânit dacă acesta se transmite înainte ca bolnavii să manifeste primele simptome. Acesta este unul dintre motivele pentru care carantina instituită în centrul Chinei s-ar putea să nu aibă efectul asteptat de autoritati.

Deși virusul a fost depistat in China, de unde a plecat și focarul, se pare că acesta s-a răspândit deja și în Europa, depistându-se câteva cazuri.

Cum tratăm acest ucigaș coronavirus?

Pentru moment (ianuarie 2019) nu există tratament împotriva acestui virus. Oamenii de știință nu au depistat încă un tratament specific recomandat pentru infecția noului 2019 – nCoV, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor.

Totuși, persoanele infectate ar trebui să primească asistență medicală pentru tratarea simptomelor. Dacă, însă, există cazuri mai grave, tratamentul ar trebui să asigure funcționarea organelor vitale.

Persoanele care consideră că ar fi putut fi expuse la noul virus din China trebuie să apeleze imediat la medic.
În prezent (27.01.2020) avem confirmate peste 2600 de cazuri de persoane infestate cu virusul coronavirus. Un număr alarmant, declară autoritățile oficiale.

coronavirus
coronavirus

Dacă vrei să fii la curent cu noi informații despre virusul ucigaș te așteptăm pe www.healthypeople.ro!

Articole similare

Lasa un comentariu

9 + fourteen =